Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cyberpunkové orgie

...majster sci-fi.

Citát: "Turner ji jemně uchopil za prsty a pohladil jimi malou bulku na předloktí, kde se mu pod kúží rýsoval antikoncepční implantát. Potom si stáhl džíny a odkopl je. Začali opatrně a tiše a skončili o dvě hodiny později ve vlhké intimitě společného pachu a potu. " koniec citátu z poviedky "Zelené dny v Bruneji"

Bruce Sterling - nickname vo fandome Vincent Omniaveritas - je cyberpunker par excellence. V antológii "Vidím to jinak", ktorá teraz vyšla v českom preklade som si ťažko vyberala tú naj, pretože tento koktejl subžánrov, ktoré Sterling presurfoval aby nakoniec zapadol v cyberpunkovom orgazme je prepestrý. Preto sa v ňom dá vybadať proces, ktorým sa musel preklikať za svojou konzolou: od 10.storočia v severnej Afrike cez Japonské cisárstvo 19.storočia až po vzdialenú budúcnosť. Cez realistickú poviedku k cyberpunkovému matrixu.

V tejto kapitole, ktorá začína moju cyberpunkovú sériu sci-fi esejí sa budem zaoberať B. Sterlingom ako spisovateľom a nie ako jedným z hlavných ideológov cyberpunkovej literatúry a postulátorom neologizmov v tomto literárnom hnutí. Skôr ma zaujíma ako spisovateľ, ktorý si vyberá témy, historické etapy a štýly písania korelujúce s daným subžánrom fantastiky.

BS využíva na dosiahnutie efektu zreálnenia nereálneho sci-fi príbehu vrcholne realistický štýl, ktorý si ostatne vybrali temer všetci autori tohto žánru okrem niektorých spisovateľov fantasy.

Ako ďalší intenzifikátor zážitku z nereálneho príbehu používa detailne popisný spôsob sprítomnenia a priblíženia deja, ako sú opisy dobových reálií, skutočnú historickú scenériu, dokonca historické postavy. Na pozadí reálneho subjektívneho príbehu, často dobrodružného, napr. poviedka "Zelené dny v Bruneji",  tvorí fantasknú blízku budúcnosť/jeden zo znakov cyberpunku/, jej absurdnosti a nedokonalosti.

Príkladom práce s historickým pozadím je poviedka "Květiny z Eda", kde si BS zvolil historickú etapu konca éry Edo a začiatok imperialistického Japonska, a taktiež skutočné postavy, napr. maliar a drevotlačiar Jošitoši. Spolu so Sanjútei Enčó, spisovateľom strašidelných príbehov "kaidanbanaši" a slávnym zápasníkom sumo Onogawa Kisaburó zažívajú fantasknú historku o ohnivom duchovi sídliacom v elektrickom vedení.


BS nezabúda používať obvyklé nástroje cyberpunku, ktorými sú viac či menej dokonalá elektronika, prelínanie virtuálneho a reálneho priestoru, "kyborgizácia" človeka, roboti, biochemické, genetické a chirurgické úpravy biohmoty, výlety do blízkeho kozmu, drogová /anti/kultúra.

Použitím spomenutých autorských nástrojov sa udeje to, že príbeh sa môže dostať do roviny hyperbolizácie, absurdity a paradoxnosti, hoci výrazové prostriedky tomu nezodpovedajú. Je to žáner, kde sa efekty dosahujú vďaka realistickému opisu nereálnych vymyslených dejov, tvorov, strojov a subkultúr.

Sterlingova tvorba samozrejme obsahuje všetky tieto efekty, veď on sám je spolutvorcom cyberpunku. V češtine už vyšla jedna zbierka poviedok s názvom "Zrcadlovky".  Je to výber toho najlepšieho v BS tvorbe plus neejaké majstrovské kúsky W.Gibsona. Zbierka je zahrnutá do antológie "Vidím to jinak", ktorú zostavil a publikoval v roku 2007.

BS prísne dodržiava pravidlá svojho subžánru a dej umiestňuje na zemi, najďalej na jej orbite. Poviedka "Kouzelný krámek" o starožitníkovi predávajúcom elixír mladosti je umiestnená v USA. Je to trochu zacyklený príbeh bez pointy a nepatrí k tomu lepšiemu v BS-ovej tvorbe. Story "Náš neuronový Černobyl" sa deje tiež na zemskom povrchu. Je napísaná formou recenzie na knihu renomovaného vedca, ktorý rekapituluje a reflektuje určité civilizačné zmeny pod vplyvom nezvládnutých biotechnológií. Mierne naivný a zľahčujúci tón recenzenta dáva dielku príchuť autenticity...ľudia nezvládli zásahy do prirodzenej evolúcie cicavcov, no veľa si z toho nerobia...

napísala pre                                     


 

 






 


ESEJE A ÚVAHY | stály odkaz

Komentáre

  1. CP je fasa ! ;)
    publikované: 17.06.2009 11:35:30 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Môj obľúbený :D
    som rada, že som našla fanúšika...teide.
    publikované: 17.06.2009 11:37:21 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jj,Cokobook...tento žáner ma berie od dôb
    Mnemonica ;)
    publikované: 17.06.2009 11:41:25 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Čoko, super si to rozobrala
    idem na neho :-) O_ô
    publikované: 17.06.2009 12:20:50 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  5. bude pokračovanie...
    Na CP som natrafila už dááávno, ešte v socíkových antológiách sci-fi, cyberpunk som naplno zažila až pri Neoromancerovi od gibsona...a odvtedy v ňom jedu..
    publikované: 17.06.2009 14:07:24 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. na cyberpunku
    som si kedysi robila diplomku, ako na postmodernom dystopickom mode. skvele veci.
    publikované: 17.06.2009 14:15:57 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ja nie:D ale sociologický pohľad, téma perspektívy vývoja
    spoločnosti-ľudstva aj zvieratstva ma v tom zaujíma naj...
    publikované: 17.06.2009 14:50:52 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014