Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

8. Učiteľkin denník: Ako sme si s Wewe dali vodnú fajku

      Začiatkom decembra som mala narodeniny. Nemám ich s kým oslavovať (väčšina mojich priateľov je roztrúsená po svete, v iných mestách), a kým som bola ako Wewe, nič som od rodičov neočakávala, skôr som sa bála, že na ne zabudnú a ani ma neobjímu, čo sa párkrát aj stalo.

No Wewe sa na ne chystala už celý mesiac. Týždeň pred si overovala presný dátum a mňa to rozosmievalo. Ona je aprílová, jej narodeniny sme spolu, sami dve, prežili v Banskej Bystrici, kde súťažila v krajskom kole v prednese prózy. Chcela som, aby si ten deň užila bez ohľadu na to, ako sa umiestni, a tak sa aj stalo. Bolo nám fajn :)

  Oslavovali sme aj v mojej triede, prime, upiekla som im koláčik a cez svoju hodinu ich ním kŕmila, dozdobila priamo namieste šľahačkou a asi polovičke sa ušla aj dupľa, ostatní boli sklamaní, že druhé kolo nebude a keďže sa mi zvýšila šľahajda, striekala som im ju priamo do úst. Bolo to veľmi zábavné a aj im sa to páčilo. To bol môj prvý darček - ich rozžiarené tváričky. Myslím, že ten koláč sa mi až tak nevydaril, no oni sa šli pobiť :)

Niektorí mi priniesli čokolády, jeden nezbedník turecký med narýchlo kúpil v školskom bufete, iné dievčatko kávu od maminy, no proste, bol to pekný začiatok dňa. Vo Wewinej triede sme cmúľali lízatká a dohodla som sa s ňou na poobedie. Opýtala sa ma, či môže ísť aj Peťa, bola som rada.

Zakotvili sme v našej čajovni a predstavte si, sedeníčko bolo voľné a vlastne celá čajovňa bola ešte prázdna. Posadali sme si na zem, vyzuli čižmičky a objednali si exotické čaje. Jeden  z nich vraj zvykli kedysi zbierať cisárske opičky v neskutočných výškach, len ja hlava dubová si nikdy nepamätám názvy. Bolo to tuším Purpurové rúcho a Wewe si dala kakavko (čierny čaj s mliekom), Peťa niečo podobné, dojedali sme sa orieškami v čokoláde a klebetili ako inak, o chlapcoch a iných životných problémoch. S Peťou sme boli bližšie ako s inými dievčatami v triede, vďaka recitačnej súťaži, ktorú som spomínala, a kde boli spolu s Veronikou a so mnou. Obe sú z rozvedených rodín a nech mi odpustia, ale myslím, že aj tieto rodinné udalosti z nich vyformovali zaujímavé dospelejšie dievčatá, ktoré zaujíma viac ako oblečenie, šminky a jednotky na vysvedčení, sú vnímavejšia a citlivé. Len neviem, či nedospeli skôr, ako ja kedysi. No stále je v nich aj niečo detské :)

A kedy si sa prvýkrát bozkávala?“ pýtali sa ma. Rozprávali sme sa o chlapcoch z ich triedy, kto sa im páči a prečo, kto by sa páčil mne, dozvedela som sa, aké majú podľa nich chyby, že niektorí fajčia a iní sú citliví a milí, stále zaľúbení. Cítila som sa, akoby ma prijali do tajného klubu, v ktorom sa dokonca konala aj vankúšová vojna :).

Peťa má super mamu, sú ako kamarátky...“ započula som zrazu od Wewe, a pritom premýšľala, čo jej chýba? Wewe neváhala a opísala ich vzťah, asi je v tomto veku dôležité s deťmi hovoriť aj o ich láskach, ak to sami chcú, vnímať ich ako dospievajúce dievčatá, ktoré vnímajú niektoré veci inak ako dovtedy. Netuším, ľahko sa zamýšľa niekomu, kto nemá dieťa.  Rozhovory pokračovali ďalej a cítila som sa veľmi príjemne, verím, že aj moje dve malé kamarátky.

Naša trieda nie je dobrý kolektív, robia sa tam skupinky a niektorí to nevidia. Žalujú na seba triednej a niežeby si skôr pomáhali, veď vedia, ako potom reaguje a tresce celú triedu,“ začala rozumne Peťa.

Nedalo by sa niečo na slovenčine urobiť? Napríklad napísať slohovú prácu a nech to tam všetci nahlas čítajú, veď nemôžu odmietnuť, ak im to prikážeš...“ navrhla Wewe.

Myslím, že je to skvelý nápad, máte písať slohovú prácu, aj keď ide o opis, môže sa opísať kolektív a problémy, ktoré v triede cítite, čo by ste zmenili a ako, hm?“ súhlasila som, a tak sa aj stalo. Dohodli sme sa aj na písaní vianočných pozdravov, len tie mi bohužiaľ nevyšli tak ako som chcela a ani rozoberanie triednej situácie nedopadlo podľa mojich predstáv, no snáď to celú triedu posunulo aspoň o krôčik ďalej.

Moja sestra sem chodí na vodnú fajku a chcela by som jej jednu kúpiť na Vianoce.“ prezradila v jednom okamihu Wewe.

Hiiii a to ťa tu nechajú fajčiť?“ skôr s potuteľným smieškom som vyzvedala, potiahla si možno raz, dvakrát. Vysvetlila mi celý postup zostrojovania vodnej fajky, ktorý poznala od staršej sestry a vedela som, že sú aj beznikotínové náplne, a tak padlo jedno nevyslovené želanie, keďže Peťa ani ja sme nikdy v živote vodnú fajku nefajčili. Vyslovila som ho nahlas:

Tak čo, dáme si jednu?“ provokovala som, aj keď som dopredu poznala odpoveď, len som znovu nechcela urobiť nejaký prešľap v tom, čo sa nazýva výchova. Šla som zistiť, ako to funguje a či je to škodlivé a iné podrobnosti dopredu, k čašníčke.

 Všetko bolo pripravené, a tak sme potajomky ťahali a vydychovali do vzduchu voňavé jahodové obláčiky. Sledovali uličku k našej oáze pôžitkárstva či sa neblíži niekto dospelý a zodpovednejší, viac som sa bála ja ako ony dve a zažili sme pritom veľa srandy, najskôr to totiž nešlo rozžeraviť ani čašníčke.

Viem, že im cigarety našťastie nevoňajú a toto sa mi zdalo nevinné. Ak by aj niekedy začali fajčiť, snáď budem pri tom, tiež som fajčila a Wewe mi sama povedala, že keď sa niekedy opije, chce, aby som bola pri tom. Hm, tak teda uvidíme.

Z čajovne sme si to namierili do reštaurácie, trošku papkali a čakali na mužíčka, ktorý sa k nám neskôr pridal. Boli to moje najkrajšie narodeniny.

© Dionea

    


SERIÁLY | stály odkaz

Komentáre

  1. Diuška, prekrásne vieš písať...
    pekne si užívaš so žabkami, mám pocit akoby som tam sedela aj ja, krásne narodeniny si si užila, veru krajšie si ani neviem predsatviť...
    čo sa vodnej fajky týka, máme ju doma, moje dve baby ju tiež sem tam ťahali, ťahali preto, lebo je už rozbitá, dedo Mrázik zamrazil zbytok vody a tak praskla.. :-))) mali sme ju na balkóne...priniesol mi ju kamarát z Lýbie...škoda jej.. :-)
    publikované: 27.01.2009 10:44:43 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Fajčeniééé škodíííí zdrááááviúúúúú...
    to je pesnička od Vidieku... ((-:
    Ale toto je výnimka, samozrejme. Toto fajčenie škodí vážnosti, lahodí veselosti... (-:
    publikované: 27.01.2009 13:17:14 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ahojte :)
    zaruš, nj, je ťažké správať sa zodpovedne :)) a tej tvojej fajky je mi ľúto, ale veď možno sa ti pošťastí aj v budúcnosti nejaká, manželíček donesie z ciest, hm? a ďakujem za pochvalo, asi sa mi ľahšie prežíva ako píše, ale keď sa páčilo, potešilo to aj mňa ;)

    lasky :) keď si na to spomeniem, stále sa usmievam :) a po vysvedčku máme stretko, teším sa na ne :))
    publikované: 27.01.2009 21:03:15 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014