Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

9. Učiteľkin denník: Ako Wewe pre chrobuľka prináša obete

 Blížil sa posledný deň v škole pred zimnými prázdninami. Šla som do poradne ako každý mesiac a čakala na mňa zlá správa:

Máte zvýšené riziko na Downov syndróm, prečo ste nevolali hneď na ďalší týždeň kvôli výsledkom?“ zaznela v zápätí výčitka priamo do tváre, nevedela som, na čo skôr reagovať.

Aká je tam pravdepodobnosť? Nakoľko sú výsledky pravdivé? Čo mám robiť? Nevedela som, že mám hneď volať, veď som mala prísť do poradne osobne! Nikto mi nič nepovedal!“ snažila som sa pokorne odpovedať popri spracovávaní predchádzajúcej informácie.

Každému hovorím, že má o týždeň volať!“ protestovala sestrička a mne viac nebolo do reči. Čakal ma odber plodovej vody a päť nekonečných týždňov čakania na výsledky (keďže sa cez sviatky neordinuje), čo som sa dozvedela až po samoštúdiu doma. So slzami v očiach som kráčala do školy, muž mal po mňa prísť a ešte som mala odučiť jednu hodinu. Chcela som sa rozlúčiť s Wewe a dať jej malý darček.

Bože, bála som sa, že ťa už neuvidím, nevedela som ťa nájsť!“ s úľavou som sa jej priznala vonku na prázdnej chodbe a vedela som, že na zháňala rovnako, ako ja ju.

Počkaj, niečo pre teba mám!“ vbehla do triedy a hneď bola naspäť. Darovala mi roztomilú pletenú mačičku, vie, že ich mám rada, to namiesto živej, aby na mňa dávala pozor a ešte pár vyrobených náušníc a náhrdelník, ktoré som si rovno nasadila. Vyšla von aj Peťa, od nej som dostala ručne zdobený hrnček, vraj by som z neho pre istotu nemala nič piť, a tak v ňom dnes odpočívajú moje perá a ceruzky. Na chodbe zostala len Wewe a ja.

Budeš mi chýbať, oddýchni si cez Vianoce a dávaj pozor na chrobuľka! Veľmi ťa ľúbim!“ vyznala mi moja láskavá kamarátka a mne sa do očí tlačili slzy z radosti, zo zúfalstva zo zlej správy, ktoré ma ešte poriadne neprecitlo.

Mám pre teba tiež jeden darček, nevedela som, čo by ťa potešilo...No chcem, aby si vedela, že si môj malý anjelik, ktorý mi zmenil život, vo vnútri knihy nájdeš venovanie, aj ja ťa ľúbim dievčatko moje maličké...“ spočinuli sme vo vrúcnom objatí a líca ovlažili jemnými láskyplnými bozkami.

  Viem, že nie je moje malé dievčatko, aj keď s týmto oslovením súhlasila. Veľmi sa bojím, aby som niečo nepokazila vo vzťahu dcéry a matky. Nechcela som ju zaťažovať svojim trápením, aj keď som nasledujúce dni pred Vianocami preplakala, plakala som ja a keď ma videl môj muž, plakal tiež, aj keď nahlas nikdy nevyslovil ani náznak pochybnosti o tom, že je v poriadku. No musím dávať pozor na chrobuľka, nech je verdikt akýkoľvek, nesmie prežívať trápenie, ktoré mu už teraz ubližuje. Každý deň zaspávam v jeho objatí, pričom nežne hladkáme naše malé.

      Som po amniocentéze(odbere plodovej vody), nebolelo to tak veľmi a prežijem hocičo, len nech nás chrobuľko neopustí. Švagriná aj moja mama mi pred Vianocami radili, aby sme sa dieťatka vzdali, ak by sa potvrdilo, že bude choré, viem, že to nemysleli zle. Potrat v 21. týždni. Začali sa odpočítavať posledné tri týždne a mne puká srdce, keď si len pripustím myšlienku, že by mi ho vzali. Veľmi sa bojíme.

 Wewe som opatrne oznámila, že by mohli nastať problémy až včera a dnes som zostala doma, v pokoji do konca týždňa a odpísala mi:

Hm :( a ja som sa na teba tak tešila, ale keď je to pre chrobuľka, vydržím...ale budeš mi chýbať, veľmi, mám ťa rada a dávaj si pozor...pusa pre šťastie, cmuk :*“

 Netuším, čo bude ďalej. Našťastie mám pár skvelých priateľov, ktorí sú pri mne a muža, ktorý ma miluje a tiež anjela, ktorý na mňa dáva pozor už tu na zemi. Čo viac môžem chcieť?

© Dionea


SERIÁLY | stály odkaz

Komentáre

  1. Diuška, držím palce aby všetko vyšlo tak ako má..
    Wewe, je kamarátka na celý život, je to skvelé dievča, a má skvelú kamarátku... vieš to krásne napísať, povedať, dať von svoje city i trápenie...prajem Vám, aby chrobuľko bol šťastné a zdravé dieťa, a akékoľvek rozhodnutie aké urobíte bude Vaše a bude správne, pretože bude Vaše...ešte raz držím palce..drž sa Diuška..
    publikované: 26.01.2009 10:49:21 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. prepacte, ze som prehodila diely
    mala som horucku. Zajtra teda pojde ten dnesny...
    Ospravedlnujem sa blogerskej verejnosti.
    publikované: 26.01.2009 13:07:30 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :) toto mala byť až predposledná časť,
    ale čoko nevadí, myslím, že všetko je tak, ako má byť...takže zaruška, ďakujem veľmi pekne, milé povzbudenie ma len pohladí a ľahšie sa mi bude kráčať po výsledky :)

    wewuška mi dnes na svojom blogu napísala, že ak uvažujem nad tým, že si ho dám preč, aby som to nerobila...je naozaj kamarátka na celý život, neurobím to wewuška, ľúbim ho
    publikované: 26.01.2009 20:52:07 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Diuška, Wewe
    to povedala ako cítila, srdiečkom, ja len pridám, že to čo si jej odpovedala ma veľmi potešilo, nech budú výsledky akékoľvek jedno je už teraz jasné, si skvelá matka,manželka a kamarátka, drž sa.. :-)))
    publikované: 26.01.2009 22:19:21 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Diuš...
    Laskyca musela podstúpiť amniocentézu, nesedeli výsledky, tiež hatlali o podozrení na Downov syndróm. A pritom odpoveď na klamlivé výsledky kadejakých testov prišli v siedmom mesiaci - až vtedy zistili, že nosí dvojičky. Ani genetický rozbor plodovej vody im neotvoril oči. Možno si pamätáš, opisoval som to tu: http://lasky.blog.pravda.sk/detail.html?a=2ab34acc1c8e77c57eceb4d7e00e2168
    To by som ti doprial, takéto rozuzlenie. Myslím, že sa priveľmi nestrachuj, býva to väčšinou planý poplach... (-:
    publikované: 26.01.2009 23:34:28 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  6. kuk lasky a zaruška :)
    ďakujem za milé slová zaruška :)

    lasky, nečítala som, ale prečítala, no aj keby som to čítala predtým, nevedela by som, že jej odobrali plodovú vodu kvôli zlým výsledkom testov (podozreniu na DS)...a čo pritom prežívala tvoja ženička...pre mňa to bolo dosť ťažké, vlastne stále je, neviem sa zbaviť strachu, navonok som v pohode, ale napríklad práve teraz sa celé moje vnútro trasie...no ďakujem za povzbudenie a prajem pekný večer rodinkám :)
    publikované: 27.01.2009 21:09:52 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  7. zhodou okolností som robila na gynde
    za mladých čias, chodili k nám ženičky na amnio a nebolo to také hrôzostrašné... tak neplaš..a aj keby, poznám zopár downov, sú to večné deti, deti, ktoré nikdy nebudú alkoholikmi, ani narkomanmi...deti pre radosť... to len naša postkomunistická spoločnosť je ešte zmagorená... Down vie dať strašne moc lásky...
    publikované: 27.01.2009 21:18:18 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. matahari :)
    v podstate je to to najdôležitejšie, čo potrebujem...lásku :) ja vlastne neviem, čoho sa bojím...možno toho, či budem schopná ho vychovať, ale toho sa bojím, aj keby downa nemalo...tiež som začala uvažovať podobne...tj prečo by to malo byť niečo strašné, ak by sa výsledok testov potvrdil? bála som sa toho, že by mi ho v tomto štádiu tehotenstva (ak by sme sa tak spoločne rozhodli), zobrali...ale už tak neuvažuje ani muž a na mamu a švagrinú vo svojom rozhodovaní nedám...
    publikované: 27.01.2009 21:33:37 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. diuš, som na teba hrdá!
    držím ti palce, aby to bolo to najkrajšie stvorenie na svete, lebo si teraz Ježiško prečítal, že budeš strašne dobrá mama...
    publikované: 27.01.2009 21:46:39 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  10. nikdy neviem, či konám správne...
    vždy len kdesi blúdim, ale ďakujem :)

    hm...dobrá mama...
    publikované: 27.01.2009 22:03:10 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014