Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Daj mi!

S odstupom času sa vraciam k útlej knižočke  od ruskej spisovateľky Iriny Denežkinovej, ktorá obsahuje zbierku poviedok pomenovanú stručným príkazom "Daj mi!" Nie je to nové, nie je to in, no je to stále znepokojivo nedovysvetlené . Zbierka poviedok ma popchla aby som sa opatovne začala zaujímať o ruskú kultúru, aby som sa vlastne obrátila smerom na východ a rýchlo mrkla čo je nového na tej strane. 

Lebo je pravdou, že celé devaťdesiate roky pre slovenské kultúrne povedomie a či skôr polovedomie bolo typické nevydávať pôvodnú literatúru, ignorovať východ a nenásytne vstrebávať všetko čo prichádzalo zo západu. Zavalená a už mierne otupená, ba možno i unudená tou záplavou literatúry, ktorá  sem do zamatovej párty na námestí prichádzala riadne scenzurovane preriedená som sa zrazu dostala k prekvapujúcej prozaickej výstrednosti Iriny Denežkiny. Otvorením knižky som vhupla do sveta, ktorý v honbe za zábavou a otupovaním nervovej sústavy stratil časť ľudskosti a empatie.

Násilie, drogy a cynické správanie dvoch pohlaví navzájom sú najdôležitejšie témy, ktoré vďaka realistickej skratkovitosti autorky prekvapia popletenú čitateľku o to silnejšie o čo ľahostajnejšie a emocionálne nezaujatejšie je popisovanie udalostí v poviedkach.

Mladá spisovateľka zrejme v ruskom origináli vyhýbajúca sa jazyku ruských klasikov poviedky zoradila prefíkaným pingpongovým štýlom. Striedajú sa ľúbostné peripetie drásajúce ploché a nevyvinuté duševno ruského adolescenta s násilnosťami pevne vrastenými do denného programu mestských ľudí. Niečo na spôsob: povečerať, hodiť uhynutú babku do kontajnera, umyť si zuby.

Pingpongová loptička surovostí preskočí na opačnú stranu hracieho stola a pravidelne tak zvyšuje spotrebu vodky, gandže a prezervatívov, o ktoréžto produkty už nie je v post-perestrojkovom Rusku núdze.

Autorka sa snaží ako vládze aby ani náhodou neumožnila svojim postavám prežiť plnohodnotný vzťah ukončený happy-endom, pričom si dáva záležať na popise protikladu medzi temperamentne-romantickým zaľúbeným dievčaťom a ľahostajne-narcisistickým ruským bohatierom.

Pre zachovanie rovnováhy medzi pohlaviami sa takýto párový model vyskytuje aj v opačnom garde, čo implikuje výsledný efekt plochého, citovo nedovyvinutého jestvovania nešťastných jednotlivcov vyrastených z podhubia násilia.

Denežkinová neanalyzuje, nevyvodzuje morálne ponaučenia, iba vydáva svedectvo o živote. Nakoľko je toto svedectvo prehnané čitateľ bez zážitku ruskej reality na vlastnej koži nemôže posúdiť.

Poviedka "Vasja" zasahujúca do žánru sci-fi a noir naznačuje skôr snahu o prehnanie aby tak upozornila /možno/ na javy, ktoré potrebujú zásah vyššej moci alebo možno ani nechce upozorniť ale zo  spisovateľkinej tvorivej avantúry to prirodzene vyplýva.

 

Toto čítanie odporúčam všetkým, ktorí rešpektujú morálku a zároveň im slovo vyvražďovačka nerozkmitá žalúdok. Osobne pochybujem, že táto knižka byť napísaná a vydaná v aktuálnej "rassijskej" atmosfére normalizovania spoločnosti by bola pochválená. No ale, snáď, výron demokracie, ktorý vyniesol medzinárodnú slávu autorke príliš neublížil ruskej literatúre. Je to nepochybne svieže, surové, pravdivé svedectvo o Jeľcinovom Rusku.

© čokomilka


RECENZIE | stály odkaz

Komentáre

  1. fajn rozbor :-)
    i keď som nečítala ono dielko,..inak tá ruská, východná literatúra sa mi zdá celkovo akýmsi spôsobom "surová",..inak riešenie tzv. "vyššou mocou" mi príde niekedy celkom vhodné,..gandža :-))) ??? to onô ctenô bolo na mysli? O_ô
    publikované: 15.11.2008 20:23:06 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. dere,
    gandža je mariška zrejme...
    Inak, ja sa bežne nedostávam k súčasnej ruskej literatúre...
    publikované: 15.11.2008 21:20:47 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ja napíšem len krátku recenziu ... :))
    ... je to fajn knižka ... :))
    publikované: 19.11.2008 18:42:00 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014