Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Plyšový medvedík versus slimák na hore Fudži

2. diel eseje o umení haiga.

                                                             俳画

V predošlom článku som zhrnula základné poznatky o tradičnom japonskom  umení haiga. Dnes si porozprávame o súčasnej modernej forme haigy, ktorá sa rozšírila z japonských ostrovov do celého sveta.

 

Čo sa týka obsahu, moderná haiga zostala takou akou ju stvoril Matsuo Bašó a maliar Morikawa Kyoriku. Je to spojenie obrazu a zapísanej poézie. Čo sa týka tvaru, súčasníci používajú namiesto obrázkov maľovaných ručne alebo drevotlačou digitálne fotografie, obrázky vytvorené v grafických programoch, skenované ručné maľby. Poetická časť haigy sa tiež zmenila. Autori zvyknú bez škrupúľ zahadzovať starý japonský kánon hokka. Využívajú iné formy japonskej poézie, napríklad senryu, celá renga alebo len jednotlivé časti renga -  waki. Okrem poézie, ktorá ma kánon, zakomponujú tiež do dielka voľné verše, ktoré sa vymykajú z japonskej tradície  úplne.

 

V tejto etape vývoja haigy by sme mohli začať polemizovať, či je to ešte stále moderná haiga alebo úplne iný žáner západného umenia... Keďže modernej haige sa nevyhýbajú ani sami japonskí autori, môžeme ju považovať za pokračovateľku tej tradičnej.

 

Moderná haiga sa vymkla z tradície i čo sa týka obrazovej časti. Často sa zjavujú motívy industriálne, čo je ovšem v príkrom rozpore s tradičnou haiku a haigou. Rozšírenie tém v maľbe prináša spätne ďaľšie zmeny v poetickej časti, ktorá má podľa zásady haigy reflektovať situáciu v kresbe. Pri tomto evolučnom menení zásad tvorby hrozí, že z pôvodnej haigy zostane máločo, čo by jasne pripomínalo pôvodný žáner japonských majstrov. Preto v súčasnosti vzniká hnutie západných haidžinov za obrodu haigy a  návrat k starým umeleckým kánonom.

 

Problém so zmenenou formou spočíva nielen v  zvukomalebnej a výtvarnej sfére ale i logickej  a filozofickej. Hokku alebo haikai ako prvá sloha reťazovej básne renga mala cieľ opísať určitú situáciu v prírodnom prostredí a ukázať na určitý kontrapunkt, pointu. Obvykle to bol vzťah medzi dvomi elementami v maľbe a básni, ktoré boli v danom  psychologickom, etickom alebo iba fyzickom vzťahu. Tým, že sa stratí klasická kompozícia dvoch prírodných subjektov, nie je možné ukončiť správne tretí verš haikai, báseň prichádza o pointu.


Preto si niektorí autori primyslia chýbajúci element v obraze a texte, poprípade zdôraznia abstraktný pojem, ktorého súcno vyplýva zo zobrazenej situácie. Avšak kánon haikai jasne hovorí, že sa popisujú dva materiálne subjekty.

 

Napríklad mesiac a strom, slávik a slnko, vták nad riekou, loď a vietor, žaba v rybníku a či slimák lezúci na horu Fudži. V týchto prípadoch nastáva jednota protikladov v logickom prepojení. Preto, ak si nádejný adept haigy odfotí svojho plyšového macíka na bielom podklade, má problém nájsť juxtapozíciu a tým prichádza o zmysluplný druhý a tretí verš. Z klasickej stavby mu zostane kigo v prvom verši, ostatné dva riadky sú mimo misu.


Ďalšou regulou, ktorá by sa mala v tomto kratučkom sedemnásťslabičnom útvare dodržiavať,  je zákaz používania básnických prostriedkov.

To znamená, že nie je ku pomoci ani metafora, ktorá  by  snaživému modernistovi uľahčila prácu s nachádzaním kontrapunktu. Báseň haikai má byť opisom reality. Ona sama vo svojej celosti avšak môže byť metaforou alebo prirovnaním... Ak básnik opísal púť slimáčika na vrchol Fudži, zrejme robil narážku na trpezlivého človeka, ktorý cieľavedome dosahuje ťažké méty.

Pre schopnosť názorne zobraziť problém a nenásilne tak podať na tácke partnerovi v rozhovore poukaz na rozpor v jeho tvrdeniach sa haiku uplatňovalo v diplomatických kruhoch a na cisárskom dvore. Haiku práve z tohto dôvodu potrebuje zotrvať vo svojej klasickej forme, v nej jasne ukazuje svoju oprávnenosť existencie a preto je vhodné pestovať obe formy haiku paralelne. Znie to mierne schizofrenicky, no reálny vývoj haigy a haiku je taký a nedá sa zastaviť.

Tradičná Haiga od majstra Taigu:


Púpavová haiga - príklad modernej haigy v mojom podaní.

Príklad anglosaskej modernej haigy.

Príklad modernej zenovej haigy, kde je dodržaný kánon mesiaca.

Príklad japonskej modernej haigy.

Blog Kuni-san /Kuniharu Shimizu/ - prezidenta World haiku association 

©čokomilka
   

 


Experimentálna dielňa-Haiga, haiku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014