Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozhovory s poéziou: Lesmiria

                                                                   Lesmiria

U Lesmirie ja osobne nachádzam obvykle jemné obrázky, hru s detailom, nie vždy jednoznačné, provokujúce fantáziu čitateľa na najrôznejší spôsob, subtílnu lyriku duše, ktorá si putuje od subjektu cez lístie, hmlu do voľného priestoru a zas naspäť, ako sa jej zachce. Báseň v podaní Lesmirie je hra s dvomi prvkami - žena a príroda, žena a tí ostatní... Je to subjektívna, tajomná, pocitová poetika.

1.      Aká je Tvoja motivácia písať?

   Ak mám odpovedať dostatočne na túto otázku, musím objasniť, čo pre mňa znamená poézia, moja básnická tvorba i spôsob písania, ku ktorému inklinujem.

   Básnická tvorba mi umožňuje nazrieť do svojho vnútra, pretaviť pocity, myšlienky, všetko, čo vo mne momentálne drieme, tlie. Dáva možnosť ponúknuť moje „oči" na videnie iným. Odovzdať tlkot bytia. Odhaliť štrbinu do mikrosveta a pritom ostať zahalená. Prekročiť hranice vysloviteľného.

   Umelecké prostriedky, ktoré využívam, nie sú len ozdobami pri vyjadrení myšlienky. Rada sa pohrávam aj s významom slov, rada ťahám čitateľa pod povrch skrytého. Dobrá báseň je podľa mňa viacvrstevnatá.

            Nové spojenia slov tvoria nové nečakané významy. Nútia nás uvažovať, pozrieť sa na svet inak. Možno iba oslepia. Možno osvetlia zmysel bytia, ktorého sa neustále chceme dotknúť, spočinúť na ňom pohľadom, pochopiť ho. Niekde som čítala, že poézia je ako ukazovanie prstom na mesiac. Je to spôsob, ako uzrieť svetlo v tme.

            Obľubujem genitívne metafory. Vždy sa poteším, keď slová zažiaria v nových odtieňoch, ak sa konvenčné spojenie zmení na originálne. Tvorivosť je podľa mňa dôležitým aspektom básnictva.

Obrazná reč umožňuje básnikovi zhustiť, zhutniť posolstvo do niekoľkých veršov, prípadne slov. A to všetko v spojení zmyslov i asociácií. Umelecká skratka v sebe ukrýva ohromnú silu i napätie, voľný verš zas akúsi ilúziu bezprostrednosti. 

2.      Koľko času venuješ napísaniu básne? 

Niekedy je to okamih, inokedy sú to roky, pretože niektoré básne či kľúčové pocity nechám odležať, dozrieť. Vraciam sa k nim, niekedy škrtám, prepisujem, inokedy dopĺňam. 

3.      Čo ťa inšpiruje?
Všetko, čo sa ma nejakým spôsobom dotklo, čo ma oslovilo. 

4.      Písala si už pod vlyvom alkoholu? 

Nie. 

5.      Navštevuje ťa Tvoja Múza často? 

Niekedy každý deň, inokedy si dá i niekoľkomesačnú pauzu. Myslím si však, že je tu stále prítomná, len ja nie som vždy ochotná dobre načúvať či porozumieť jej trilkovaniu. 

6.      Ak nepríde na rande, píšeš aj tak? 

Do tvorby sa nikdy nenútim. Niekedy je lepšie počkať, nechať pocitom voľný priebeh (lebo u mňa zohrávajú významnú rolu). Všetko napokon vypláva na povrch, keď nadíde ten správny čas. V opačnom prípade by takej básni chýbala skutočná sila prúdiaceho bytia.

7.       Pokúsila si sa o automatické písanie? 

Moje verše majú v sebe atribút autentickosti. Vytrysknú z hĺbky, z vnútra. Zároveň je ale ťažké posúdiť, čo plynie z podvedomia a na čo sa už podpíše vedomie. Obe sú neoddeliteľnou súčasťou môjho ja, teda i mojej tvorby. Hoci možno podvedomie je väčší diktátor, ale pripustí to vedomie vôbec niekedy? 

8.      Použila si už niekedy triky v tvorbe, napr. dadaistický štýl písania textov alebo lístočkový panelový systém praktizovaný vo väčšej skupine? 

V žiadnej publikovanej básni.

Lesmiria -  Len tak

Mliečny dych
                 ma zahalil  tajomnom.                
Cez štrbinu vnútra
kričím pološeptom
všetky záchvevy i zakrivenia.
Prstom sledujem
členitosť kôry.
Utopená v mäkkosti
bojím sa vynoriť.
Obvíjam sa oparom
a váham.
Prúdim miazgou
a nechávam sa unášať
len tak povetrím.
Závoj hmly sa roztápa
a ja miznem s ním.



ROZHOVORY S POÉZIOU | stály odkaz

Komentáre

  1. Lesmíria je moja ženská básnická favoritka :-)
    Jej poetika je mi veľmi blízka...
    publikované: 07.02.2009 10:45:49 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. .
    jeeej :) to bolo zaujimave citanie .
    A basen je super. Velmi rada ta citam Lesmiria .
    publikované: 07.02.2009 11:58:30 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. zeby
    Dakujeme za skvele recepty:)

    publikované: 07.02.2009 11:58:55 | autor: csoky (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Mňa zaujala tá viacvrstevnatosť,
    áno, tryská to, cítiť tvorivý pretlak, absencia výrazovej plytkosti, zdôraznená farbistou vôňou slovných spojení, so silným akcentom na osobitý prežitok, to všetko v sebe spája atribúty mladej poétky.
    Rád ju čítam a učím sa.
    Iba by som zvážil " Utopená...bojím sa vynoriť,..Závoj hmly sa roztápa a ja miznem..."
    Tož, rešpektujem autorkinu poetickú nadsádzku, ať si roztápa závoj podľa ctenej libosti, no trošilinku by som, predsa len, ten závoj skôr rozthal, rozkmásal, zdrapy závoja hmly opeknel chmárami, asi by som skôr zdrhnul, ako mizel, trošku by som sa povynoril, to utopenci zvyknú po troch dňoch, a tak.
    Ale pekné, dievča, fajn. Na mna nedaj. Nemám na poéziu. Neutrpel som básnické nadanie.
    Pekný, poetický víkend želám!!
    publikované: 07.02.2009 12:52:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Čokomilka, som veľmi rada, že u teba poézia zapustila takéto hlboké korene...
    Je dobré vidieť to, čo v blogu.pravda.sk patrí ku skutočnej kvalite a je dobré vidieť aj to, že takáto poézia si nachádza čoraz širší okreh čitateĺov.

    Verím, že sa tieto sobotňajšie stretnutia s poéziou stanú klasikou na bookzine. Už teraz mu dávajú punc kvalitnej literatúry. Ja osobne ti za to ďakujem.

    Mám Lesmíriu rada, jej poézia je veľmi krehká a ženská. Výborne sa číta a vždy si v nej nájdeš to, čo je skryté v duši ženy.
    publikované: 07.02.2009 12:58:15 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. :)
    Lesmiria a jej videnie sveta, ci uz vnutorneho alebo vonkajsieho je pre mna velmi osviezujuce a blizke. z jej basni je citit jemnost, silu, hravost, hlbku a vselico ine. vyvazene namiesanie myslienok :)

    publikované: 07.02.2009 15:05:52 | autor: pumandulka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Lesmiria
    Lesmiria je momentálne mimo dasahu webu, ale urcite ju potesi kazde slovo, ktore tu bolo napisane ...
    publikované: 07.02.2009 19:01:35 | autor: Andromedes (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Teším sa na ďalšie básne... (-:
    publikované: 09.02.2009 10:24:04 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Milí priatelia,
    ospravedlňujem sa, že reagujem tak neskoro, ale tri týždne som pobudla , dá sa povedať, mimo dosahu webu. Ďakujem za všetky priaznivé ohlasy a zaujímavé postrehy.

    Rusalke: Tá blízkosť nekončí Vílou v hmle, to je nepopierateľné, teší ma to a priznávam, niekedy aj inšpiruje, spúšťa lavínu nových pocitov a myšlienok.

    Sygon, Rozpravkarke, Pumandulke, Laskymu, Slavkovi a ďalším verným pravidelným i občasným čitateľom: Ďakujem za priazeň, vytrvalosť a odhodlanie čítať a dumať nad tými mojimi šiframi.

    Miťovi:
    Originálne ako vždy. A tí utopenci ma pobavili. Ale nerada by som tak skončila. Vieš, z hmly sa nevynárajú iba prízraky.

    Andromedovi:
    Ďakujem za "zastupovanie".

    Čokomilke: Tvoje otázky ma donútili pozrieť sa na seba z iného uhla a to je vždy vítané.
    publikované: 22.02.2009 21:35:31 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014