Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozhovory s poéziou: Zuzka Rozprávkarka

                                                                       Zuzka Rozprávkarka

V prípade tejto obľúbenej, nielen  blogovej autorky, ide už o certifikovanú vysokú poéziu preverenú našou profesionálnou literárnou kritikou a čitateľmi. Vyšli jej dve zbierky básní / Madona v hmlách a Opakovaný záber/ a stále píše...Zuzka Rozprávkarka sa nám tu zjavila a poskytla benefit vo forme Malej školy poetiky. Je dobrodinkou všetkých blogerských talentov, vie sa pekne o nich vyjadriť a povzbudiť ich do ďalšej tvorby. Popritom stále píše a pripravuje ďalšiu zbierku poézie...

Zároveň ale musím oznámiť, že Zuzka Rozprávkarka uzatvára tento výber poézie, ktorý sa dnešným dňom končí, lebo editorka je poverčivá a v piatok trinásteho radšej nepublikuje. V sobotu štrnásteho bude opäť deň venovaný poézii...


 1. Aká je tvoja motivácia písať?

    Som erupčný tvor a písanie je pre mňa niečo ako výron, proste väčšinou to ide samé, len musí prísť prvotný impulz. Je to niečo podobné, ako pri láske na prvý pohľad - pocítiš úder v žalúdku - a extáza je na dosah.


2. Koľko času venuješ napísaniu básne?

To je individuálne. Niektoré básne brúsim veľmi dlho, aj niekoľko týždňov, najmä keď robím viazaný verš. Voľný verš dokážem napísať za pár sekund, lenže tam je to zas o originalite myšlienky a obrazu, musí ma niečo zaujať svojou odlišnosťou, inakosťou.

3. Čo ťa inšpiruje?
Život.

4. Písala si už pod vplyvom alkoholu?
 
Nie. Opájam sa vlastnými citmi.

5.V prípade, že áno, aké dojmy máš z písania
v triezvom stave a aké v mierne alkoholizovanom?

Žiadne... (alkohol). Ja sa viem dostať pod hladinu vedomia samotným písaním, najmä keď tvorím rozsiahlejšiu dejovú líniu. Vtedy strácam súvis so svojim vlastným ja, s prítomnosťou a skutočnosťou a naplno sa sotožňujem s cítením a vnímaním svojej hlavnej hrdinky/hrdinu, takže prežívam niečo ako pretavenie svojej osobnnosti do inej individuality a zvyčajne aj inej časovej roviny (kedže sa v hojnej miere venujem historickému románu).

6. Navštevuje ťa tvoja Múza často?

Moja múza je veľmi všetečná, občas si ku mne prisadne a drží sa ma ako kliešť povedzme v kuse pol roka, lenže potom ,,zdrhne" a neukáže sa ďalšie tri roky... Najlepšie sa mi píše, keď je do mňa prisatá a zažratá, keď sa ako ten kliešť prevŕta až do mojej krvi a rovno do nej mi diktuje, čo písať.


7. Ak nepríde na rande, píšeš aj tak?
Moja múza je moje pero, keď nemám  pero, nepíšem.

8. Aké máš dojmy počas písania veršov v stave bez inšpirácie? Juj, je to skvelý čas, lebo vtedy zvyčajne oddychujem. Keď mám inšpiráciu, teda svoju múzu na krku, tak je veľmi otravná a nedá mi ani dýchať, budí ma v noci a celé hodiny ma drží za klávesnicou, povedala by som, že aj dvanásť - šestnásť hodín v kuse. Tak som vždy nakoniec rada, keď je dosýta nacucaná, odpadne a dá mi na pár týždňov pokoj.
9. Pokúsila si sa o automatické písanie?
 
Nie.  Ja som taký ten typ, že sa mi myšlienky prelievajú rovno do prstov, keď píšem, moja hlava naplno pracuje.
 
10. Použila si už niekedy triky v tvorbe, napr. dadaistický štýl písania textov, alebo lístočkový panelový systém praktizovaný vo väčšej skupine? 
 
Nie. Také niečo neuznávam. Podľa mňa to nie je originálna autorská tvorba.
Pridané 10.01.2009

 

                                   PROLÓG /z básnickej zbierky Opakovaný záber/

 

 

                                                Je soprán vetra v ruži.

                                                     Nepýtaj sa ma.

                                                     Mám ťa rada.

                                                A jeseň ako stvorená

                                                     pre nás dvoch.

                                                  A dozrievanie dužín.

                                                    Úzky je priestor

                                                     okolo mojich nôh...

 

 

 

                                                   Únavu zložiť na prah

                                                    a vstúpiť ešte bosá.

                                                      Tma bude hustá

                                                        ako v komíne.

 

                                                  Tesne ma k sebe privinieš.

                                                   Do rána bude padať rosa...

 

 

Poznámka autorky: Opakovaný záber je celý poetický cyklus, vlastne ponáška na Tristana a Izoldu, ,,reinkarnovaných" do mňa a mojej niekdajšej lásky. Písala som túto zbierku počas vysokoškolských štúdií.

 

 





ROZHOVORY S POÉZIOU | stály odkaz

Komentáre

  1. Hm, prišlo mi na um, keď som tak čítala tú báseň,
    ako sa vlastne zbierka Opakovaný záber rodila... Redaktorkou, čo ju pripravovala, bola Danka Hivešová- Šilanová. Dala som hŕbu papierov do starého, ošúchaného fascikla (lepší som nemala po ruke) a odcupitala k nej domov. Rozložili sme papiere v jej izbe na koberci, sadli si na zem, medzi papiermi tácka s čajom, horiacou sviečkou. A preberali sme... Nad tým predposledným veršom sme predumali skoro pol dňa. Danka to chcela strohejšie, len ,,Tesne ma privinieš" - a ja zas ,,Tesne ma k sebe privinieš". Tak sme hútali, ako je to lepšie a pili čaj.
    Brúsenie básní je niekedy zaujímavejšie, ako jej písanie.
    publikované: 12.02.2009 11:05:36 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tak teda neví, naplnění Tristánem a Izoldou sem si představoval trošilinku jináč.
    No, ale co není, může bejt, néé? Furt lepčí, jako nebejt vůbec.
    Osobně bych ten opakovanej záběr jako moc nevopakoval.Ale je to jenom moje, individuální přesvědčení.Mě to dozrávání dužin moc neoslovilo. Nejvíc mě oslovilo, že mám Tě ráda.
    Jinak je to jako poskládaný z roztrhanýho milostnýho dopisu, neznámému vojínovi.
    Necejtím z toho duši, svojskosť okamihu stvorenia,príde mi to vyumelkované, všetkým napriek rozorvané do opticky ponižujúcej podoby básne.
    No a hustá tma v komíně mě úplně rozhodila,že neprekročí bosou nohou únavu na prahu, tož jej věc, ale že do rána bude rosa, to asi přes léto se vyskytlo.Ale v rádiu dávali, že ráno bude pěkná kosa.
    publikované: 12.02.2009 11:17:55 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. opakovaný záber je zbierka,
    ktorá odzrkadľuje mladú dušu, ktorá je vo vývoji...uvedený Prológ je podľa mňa pocitová lyrika, má odzrkadliť životný pocit autorky v danom čase a priestore. Je to o vnímaní všetkých veličín, ktoré formujú existenciu. Je to snaha o ich popis...a myslím, že v tejto básni sa to autorke podarilo. Je to proste akoby fotografický záber, opakovaný záber...
    publikované: 12.02.2009 11:38:18 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Miťko, no ano, je to ako roztrhaný dopis pre vojáka,
    tisíckrát zlepený, tisíckrát nesený do poštovej schránky, a zas odnesený nazad do šuflíka, a zas roztrhaný a zas zlepený...
    Proste o pocitoch dvadsaťdvaročného dievčaťa, ktoré stráca svoju lásku.
    Keďlásku nájdeš, píšeš inak. A ako sa píše, je to Prlóg, čiže úvodná báseň celej zbierky, niečo ako jej kľúčik. Vstupuješ dnu, je tam tma, ako v komíne, nevieš, čo ťa čaká... Tajomstvá... Há, viac ti nepoviem! :-)))
    publikované: 12.02.2009 11:49:38 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Očúvaj, Pohádko, vnímavá,
    ař už je to za náma, tma mi vadí, radši mám světlo, někomu se to nelíbí, ale život mě naučil, že nemám moc lozit po temných zákoutích, kdyš nechceš bejt růže na pouti, na vodstřel. Za kačku či dvě.
    Kdyby jsem mohl přečíst i další věci, možná bych se poopravil. Teď se cejtím spíš jako po popravě, klidně mě pooprav, můžu se zmejlit. Šak vod teho sú , nebodaj aj mejly.
    Skrátka, na jeden Prológ mi to příde dost jako vošizený.
    publikované: 12.02.2009 12:02:41 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Tak jo, ošizený, neošizený, tma, netma, svetlo, nesvtelo,
    prečo by si mal byť na odstrel? Však iní mi za to aj metál dali, teda nie konkrétne za ten Prológ, ale za celú zbierku. A keby si ju náhodou chcel niekto prečítať, ako si odomkne zámok, keď nebude mať vstupný kľúčik?
    Kde je Prológ, je aj Epilóg, ale ten je dlhý, radšej som ho sem nedávala. A ono je to celé dlhé, pretože je to poema, a preto musel byť kľúčik taký maličký. :-)))
    publikované: 12.02.2009 12:14:52 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ach rozpravkarka,
    vyhrkli mi slzy, najma po prvom tvojom komente... vzdy som plna optimizmu, ale dnes ma tvoja krasna basen uplne prevalcovala. preniesla som sa znovu do pocitov svojej svagrinej, ktorej milovany manzel a moj milovany svagor prave zapasi o holy zivot. ach boze, pomoz mu, pomoz jej... ma este len patdesiat... prepac, ale ty ma urcite vies pochopit v tejto chvili, viem to...
    publikované: 12.02.2009 12:33:20 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Áno, Kordélia, je to tak, keď vidíme svojich blízkych vstupovať na tú cestu, ktorá vedie do nenávratna,
    tak nám to vnútro prevracia naruby... Aj básne sa vtedy najlepšie píšu, keď sme pod tlakom emócií... Viem, čo je to tŕpnuť úzkosťou, keď trpí pred tvojimi očami niekto, koho máš rada. Veľmi dobre poznám ten pocit. tak mi odišiel otec, aj svokor, obaja skvelí ľudia, milovala som ich... Láska má rôzne stupne vyjadrenia, aj bolesť,aj sklamanie a žiaľ. Ak v tebe moja báseň aspoň trochu zarezonovala a uvolnila tvoje pocity, tak splnila svoj účel.
    publikované: 12.02.2009 12:37:53 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Kordélia, Pohádko, abych nebyl furt za zlýho ,
    neznalýho poetika, do života se narodíme, ač nesměle, přece jenom mělo by býti vesele. Smutno ke cti neslouží, duši Tvojí usouží, braň se láskou mečem, vyvaruj se hezkých slečen, životem jsa vlečen, z vlastní kůže svlečen,zdírán neúspěchy, tvář nastav na další políbení, Štěstěna najde v Tobě zalíbení, nepodvol se příkoří, naše srdce zahoří, zahoří a vzplanou, láskou nepoznanou. Všeho je do času. Komu číše do plna dolita, ten odejde smířený. Život blažený dopřej mu, Pane, ať se stane, co má se stát.Ještě nenastal čas, není důvod vzdát.
    Jen tak, Kordélie, z voleje, možná pro potěchu, Pohádce pro neplechu, protože jí takovou pohádku jsem uchystal, že až. A na tydlencty literární víkendy bude jezdit do Trenčína, tu máme vo čem, aby ste si nemysleli, že nějaká periferie Bratislavy, nebo co.Tady byla, prosím vás pěkně, i krásná Fatima, pravděpodobně orientální typ ženský, s Omarem, teda jestli byl zrovna Šarif, to nevím, ale byl prej moc hezkej. Paní průvodčí to vraveli. Teda průvodkyně, já s tu slovenštinou mám furtom neporádek.
    Aj velikej voheň sme tu měli, ale to som tu ještě nebydlel. To bylo někdy vokolo třináctího století, někdo mě vopraví. Já s tím vopravdu nemám nic společnýho. I když kouřím.
    publikované: 12.02.2009 13:02:01 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Miťulečko, ako by si ty mohol byť za zlého, aj keď máš podrezaný jazyk?
    Ouvej, ale v jednom sa mýliš, ja som od Bratislavy ďaleko, momentálne v snehu až po uši. Staviam si iglu a vyhliadam v okolí nejakého medveďa, ktorý by mi ho pršiel vyhriať. Počula som totiž, že medvedi majú veľmi (po česky tuze) radi rozprávky (po česky pohádky) a že sa vôbec nemôžu uložiť na zimný spánok, kým si nejakú neuchmatnú. Tak čakám, sneží mi tu na nos, vlasy už mám celé biele, a medveďa nikde!
    publikované: 12.02.2009 13:15:11 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Tož se nediv, Pohádko, jak chceš medvěda na iglů přemluvit?
    Každej normální medvěd sice už teď chrápe, jsa najeden, syt a celkově spokojenej. Ale najdou se i tací, celkem ještě neukojení, jenomže ty hledaj spíš brloh. Na iglú skrátka zapomeň, když sceš medvěda.
    Jinak Ti neumím poradit. S týma vlasáma Tvojima něco pořešíme, ale až na jaře. Teď je to diskutabilní, protože Ti je méďa pocuchá, chovati se budete bujaře, jen musíš dávat bacha. I medvědi potřebujou chvíli na vodpočinek:-)))
    publikované: 12.02.2009 13:24:46 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Miťulečku a načo mi bude medveď bez iglu, ha? Rozcuchané vlasy
    mám aj bez neho, netreba, any mi ich ešte ktosi strapatil... A bujarosti mám svojej vlastnej dosť, chcem medveďa krotkého, poslušného a dobrého. A tak tu čakám a čakám. Aj keď mám pocit, že márne... :-)))
    publikované: 12.02.2009 13:31:39 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Pohádko, to si ale úplně blbě!
    Krotkýho méďu, ještě k tomu krotkýho, co by Ti pomyšlení dělal.
    Eště tak Tě vidím s nějakým chalanem s medvědem, na marnost nedej, rozcuchaná můžeš působit i romanticky.
    publikované: 12.02.2009 13:40:52 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Miťásku, ale tomu môžem skákať po hlave a bujarému nie! :-)))
    :-)
    publikované: 12.02.2009 13:47:22 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Bujarému skákati se nedoporučuje, raději starému.
    Čím vošklivější, tím věrnější, to s tím věrným naším milováním to nebylo myšlený až tak do slova. Do slova je to tak, že čím hezčí, tím nevěrnější. No, ale. Kdo chce hezkou ženu, ať si jí má, néé? Šak co mi budeme stále bez ženský?
    publikované: 12.02.2009 14:12:32 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Miťásku, ale teraz neviem, či si len taký obyčajný brumko, grizly, či medvedík panda...
    Lebo vieš, aj pohádky kategorizujú... A taký prítulný medvedík panda je niečo iné, ako starý mrmloš Brumko, o grizlym, čo žerie Ribany a iné pekné indiánky, už vôbec nehovorím. Ten neprichádza do úvahy, lebo ja som s Ribanou pokrvná príbuzná.
    publikované: 12.02.2009 14:23:41 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. rozpravocka a mitko,
    vy ste ma svojimi basnami pohladili a utesili... nic nie je vyhrate..., ale sila basni je naozaj v tom, ze dokaze rozozvucat vsetky zakutia duse, ci uz radostne naladenej alebo smutne, a dava priestor sa zahojit ranam, ak su, a povzbudit na duchu, nabrat sil a znovu kracat. dakujem vam :*
    publikované: 12.02.2009 15:00:32 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Kordelia, ak si sa v tom smutku, ktorý máš, dokázala usmiať,
    tak je to potom výhra...
    publikované: 12.02.2009 15:02:56 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. A ja som že báseň?
    To som iba prozaickým, vcelku nepoetickým spůsobem chtěl,Kordéliu po duši pohladit. Kdybych tam ležel já, tož jí vezmu za ruku, podívám se jí do očí, a řek bych jí něco jako, snaž se přežít beze mně. Já už to, skrátka, asi neustojím.
    publikované: 12.02.2009 15:12:13 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  20. teraz mi to došlo...Tristram a Isolde je ten šialene smutný príbeh
    o dvoch milencoch,a ona Isolde, má starého manžela...nuž, to je na ten vek ozaj psychická záťaž...rozpravka. tak ma napadlo...je niečo v tvojej poéme o spaní dvoch milencov v lese, medzi sebou s mečom?
    publikované: 12.02.2009 15:22:58 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Bookzině, takhle, já teda Rozprávku nezastávam, šak na rováši teho má, že až:-))
    Ale v jednom musím. S tým mečem, je to tak, že musel bejt. Když se dva jakože láskovali až tak, aby z teho něco bylo.
    Že aby sme po meči nevymreli.
    Tak to enem tak, na dovysvetlenie.-)))
    publikované: 12.02.2009 15:57:34 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Áno, Čokomilka, je to aj o tom meči, a o mladom a starom,
    obaja ľúbení, jeden pre vášeň, druhý pre česť, no a ten meč tú česť strážil...
    Hm, tak nejako je to aj v tej mojej poeme. Trojuholník.
    publikované: 12.02.2009 16:41:19 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Miťásku!!!! Čože mám na rováši, ha?????
    ?
    publikované: 12.02.2009 17:25:20 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Miťásku!!!! Čože mám na rováši, ha?????
    ?
    publikované: 12.02.2009 17:25:26 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. hmm.. vidim,že ti to meno prischlo.:)))
    dúfam,že sa páči..:)))

    publikované: 12.02.2009 17:44:15 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  26. och.. kruci.. ospravedlnujem saaaaaaaaaaa..
    ja že som u rozpravkarky.. sakra..

    do kuta idem..
    publikované: 12.02.2009 17:46:45 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Zuzka...
    Páči sa mi Tvoja báseň. Vidno, že čas ju preveril a v podstate je aktuálna aj dnes. Aspoň si dala niečo s rýmom...

    publikované: 12.02.2009 17:56:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Ellie, a čo sa ospravedlňuješ? Však je to dobré meno,
    vidíš, že som ho vyvlastnila.
    A z kúta už aj von, len pavučina tam na teba sadne.
    publikované: 12.02.2009 18:00:21 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Martuš, áno, najlepšie sú veci, preverené časom, preto som
    radšej siahla po starej overenej klasike. Ja celkovo viac pracujem s rýmom ako voľným veršom, aj keď mi občas aj ten vystrelí spod pera.
    publikované: 12.02.2009 18:01:48 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. to nie za meno..
    to zato,že som omylom nechala koment tam,kde si ho neželajú...
    publikované: 12.02.2009 18:17:57 | autor: ell z kúta.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Tak nech sa Ti darí naďalej...
    :-)
    publikované: 12.02.2009 18:19:10 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Ellie, potrebuješ výprask s metlou????
    .
    publikované: 12.02.2009 18:41:21 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. nemyslím,že by pomohol..
    rešpektujem prianie editora tohto blogu..

    len som zvedavá na tých VŠETKÝCH poétov spomenutých v malej škole..:)))

    ups.. vlastne.. ja nie som dáma..:)))

    zuzana.. neťahaj ma tu už.. nerada by som pokazila tvoj deň na bookzine..ozaj to bol omyl...

    ešte raz..ospravedlnujem sa..
    publikované: 12.02.2009 19:28:57 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  34. A tu si asi nějaký medvedík osvojil moje IPéčko. Nějakej brtník, méďa brumla, nebo přímo hajzl!
    Protože to, co je tu v komentářích napsaný, jsem nepsal já!
    Jsou tu magici, hajzli, co se dokážou nabourat .
    Všicni vědí, že píšu převážně česky, tak si to srovnejte! A nenechám to tak!!! To si pište hackeři medvídkový!
    publikované: 22.11.2009 18:42:41 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  35. A zapomněl jsem, píšu adminům!
    Jestli nejsou schopni zapespečit ochranu, neposkytují o své stránce pražádné důvěryhodné ůdaje, nechám to zakázat součástí Policie SR. I když je blog pravdivý, označený jako sk, vlastně v Čechách. Licenci mají dva magistři z Michalovec, vyjel jsem si je v OR.
    Divný, celý je to divný.
    Moc divný.
    publikované: 22.11.2009 18:48:06 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  36. unforgiven
    dobrý deň pekným rozprávkam

    …Nemôžeš pochopiť príčinu a následok niečoho čoho nie si priamym aktérom, ale len prizerajúcim sa. Vyšší program automaticky prispôsobuje nižší program svojim potrebám alebo ho podľa potreby prekopíruje či výmaze…

    moj sukromny email d.kyrcz@chello.sk


    pekny den,
    p.s. chybate v mojom svete Dannyl
    publikované: 03.04.2012 12:01:40 | autor: Danny (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014