Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vedomie rýb

Keď napokon rezignuje nad vami, príde za vami ešte posledný krát, podá vám ruku a povie zbohom, vy jej to opätujete a priateľstvo sa o chvíľu utopí v hĺbke oceánu ako vedomie rýb.

Ryby sú v prispôsobovaní sa novým podmienkam úplne odkázané na zvrchovanú a chladnú evolúciu. Ak sa stretnú zoči-voči smrteľnému nebezpečenstvu, ktorému nebudú rozumieť a ktoré sa bude meniť rýchlejšie než evolúcia im dovolí prispôsobiť sa, ryby sa ocitnú na suchu. Porekadlo: "Si ako ryba na suchu!", bude skutočnosťou, aj keď si budú plávať v oceánoch ďaleko od súše. Aj tam, ďaleko od súše, sa dostane - človek.

Kým ľudia lovili ryby rovnakým spôsobom ako ostatní predátori prirodzeného potravinového reťazca, boli pokojné. Vždy im išlo o život, ale to ide všetkým. Vtedy ešte aj ľuďom, vtedy ešte aj človek mal prirodzených nepriateľov. Boli spokojné, lebo žili rovnocenný život.

Myseľ človeka sa však pohrávala s nápadmi,  až sa stalo, že pred mnohými storočiami, ešte dávno pred biológiou, človek hodil do jazera sieť. V tom čase evolúcia dala vedomiu rýb pár stoviek generácií, aby sa prispôsobili alebo si zvykli a naučili prežiť. Vedomie rýb však začalo trpieť.

Utrpelo hrozný údel, keď každým tisícročím sa len uistilo, že jeho generácie posielané na smrť neprinášajú žiadne pokrokové zmeny v inštinktoch. Podmienky sa menili príliš rýchlo. Vedomie rýb im nerozumelo.
 
Bolo to zúfalé, keď sa aj ďalšia generácia rýb snažila o to isté, čo stovky pred ňou a stovky po nej. Keby prišlo aspoň to tušenie smeru, ktorým by sa mohli uberať ďalšie generácie, ale neprišlo nič. Tak naprázdno vyhodené životy! Opäť a opäť sa podmienky zmenili a vedomie rýb sa dusilo v plači. Nedokázalo si samo pomôcť a nik mu pomôcť nemohol.
 
Hrozné prísť na to, že ste stvorený do sveta, v ktorom ste odsúdený na smrť, hrozné prísť na to, že životy, ktoré vám boli darované, boli od macochy, bez lásky, bez ľútosti, len z povinnosti dať život. Akoby životy vzniknuté z čistého sexu, sexu bez lásky a nebezpečného sexu. Dokonca tak hrubá macocha, že neriskovala ani potrat, to by predsa pre tie cudzie životy nikdy neurobila!

Nad oceánom ostal plač. Zúfalý plač z ďalších a ďalších márne vyhasnutých životov. Už sa vari o chvíľu bude stávať, že nám samé budú ryby rezignovane plávať do sietí a v pozadí oceánu bude skrytý plač. Plač rybieho vedomia nad tou krutou nespravodlivosťou.
© Siajen

POVIEDKY | stály odkaz

Komentáre

  1. Siajen, ty máš tak zvláštne nostalgický podtón v tých svojich veciach,
    že mne sa pri čítaní tvojich textov vždy zastavuje dych. Krásne píšeš. Ten skrytý plač v pozadí oceánu sa mi veľmi páči. A tiež tá myšlienka so sexom bez lásky. Že život je naozaj niekedy ako macocha, ktorá už neriskuje ani potrat pre cudzích...
    Som veľmi rada, že som ťa v bookzine znovu našla.
    publikované: 06.01.2009 11:28:01 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. zahájila som trochu dlhšiu spoluprácu so Siajenom,
    bude sa uverejňovať desaťdielna novela - i keď možno niekto by to nazval poviedkou... teším sa na to...je to vysokoúrovňová literatúra...
    publikované: 06.01.2009 11:40:06 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Čokomilka, ja osobne som veľmi rada, že sa Siajen vrátil.
    Veľmi sa teším na jeho veci.
    publikované: 06.01.2009 11:46:35 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Hm, a dúfam, že tieto Siajenove veci nájde čo najviac čitateľov.
    :-)
    publikované: 06.01.2009 11:59:56 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Ak nedám bulvárny titulok
    tak neviem,neviem, zatiaľ to vyzerá tak, že to budem znova publikovať...zaslúži si to tento text.
    publikované: 06.01.2009 12:04:35 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Tvoje texty
    sa veľmi dobre čítajú...
    publikované: 06.01.2009 12:05:12 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014