Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď rinčia zbrane, zákony mlčia

John Arden: Silent among the Weapons

   Inter arma silent leges/Muličiar/ Dedication: Venované zotročeným národom, ktorých zotročili vlastní mocipáni, cudzí mocipáni, naši mocipáni,my...


Dej tohoto historického románu sa začína v r. 91 pred naším letopočtom v meste Efez. Efez, kedysi grécka kolónia na pobreží Malej Ázie, bašta antickej civilizácie sa stáva strategickým cieľom najrôznejších veľmocenských záujmov.


Politický systém sa stáva otázkou. Čo to vlastne majú? Demokraciu, autokraciu, republikánsku oligarchiu, veľmocenskú tyraniu? Rozprávač príbehu Slonovina to pomenúva vládou donášačov.


Rímska republika sa nachádza vo fáze rozpadu demokratických štruktúr. Je len otázkou času, komu sa podarí uchopiť moc a deštruovať politický systém. Republika trvajúca toľko storočí je odsúdená na zánik. Jej osud je určený vnútorným bojom o moc medzi Gaiom Mariom a Luciom Corneliom Sullom, vodcami rímskych populárov a optimánov.


Muličiar a Škvrna, čo sú folklórne prezývky týchto politikov, prvý populistický plebejec a druhý konzervatívny aristokrat, nezaváhajú a v mene svojich politických kariér púšťajú žilou nielen rímskym občanom ale všetkému, čo im prebehne cez cestu.


Dej románu vyrozprávaného vymyslenou postavou divadelného agenta,  v reáli špióna Slonovinu čitateľovi nedovolí nudiť sa. Na pozadí skutočných historických udalostí sa odohráva  zápletka napínavá, smutná, poučná, niekedy zábavná,  jej postavy cestujú a zmietajú sa v intrigách medzi Malou Áziou a Rímom. Slonovina trpí, putuje, bojí sa, intriguje, miluje, vyzvedá a podáva informácie.


Z bezvýznamného provinčného herca sa vypracuje na šedú eminenciu výrazne ovplyvňujúcu rímsku politiku.


Inteligentný a životaschopný realistický štýl vzdelaného autora má šťavu. Znalosť reálií antického sveta umožňuje temer trojrozmerný farebný vhľad do deja románu, ktorý ma ťah a silu najskvelejších historických klasických diel.


Román bol nominovaný na prestížnu Bookerovu literárnu cenu v r. 1982.


Odporúčam všetkým, nielen fanúšikom historického románu.

John Arden: Silent among the Weapons, TATRAN Bratislava 1988, slovenský preklad

© čokomilka

 


RECENZIE | stály odkaz

Komentáre

  1. a dočítania ;)
    publikované: 21.11.2008 22:30:30 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014