Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mojmíra Némethová: Holičstvo spomienok

Menšia recenzia na debutovú zbierku poézie mladej nádejnej poetky Mojmíry Némethovej napísaná v lahodnom letnom vetríku na námestí v Starej Bystrici pri silnom espresse a v požadovačnej spoločnosti maltézáka, ktorému nechutili keksíky ku káve, lebo má radšej vôňu piva a cigaretového dymu a pri lenivej obecnej wifine.

Mojmíra Némethová je čerstvá debutantka, študentka tretieho ročníka žurnalistiky, ktorá zverejnila svoje ranné pokusy vo forme elektronickej zbierky na stránke časopisu iLeGaLiT. Ďalšie, už dospelé verše publikovala v časopise Divoké víno.

Jej skromný začiatok (e-book je zadarmo) budí  vo mne sympatie. Výhodou takéhoto debutu je vyhnutie sa možnému sklamaniu, lebo elektronické verzie začiatov nebývajú zvlášť kupované.  Mladá poetka sa tým nekonfliktne dostane do povedomia čitateľov tohto žánru, ktorý netrpí prehnane  veľkou mediálnou odozvou.

Mojmíra zverejnila 40 básní pod názvom „Holičstvo spomienok“ , v ktorých filtruje svoje pocity. Sú to mikropohľady na zážitky, ich stručnou rekapituláciou sa pokúša nájsť seba samu, očistiť, vyjasniť svoje názory. Veľmi typický zámer začínajúcich básnikov.

Bolo by alibistické povedať, že tento prvý pokus je dokonalý od začiatku až do samého konca. Pri pozornom čítaní sa nájdu viaceré slabšie miesta, niekde formálne prešľapy a inde myšlienky príliš hlboko vnorené do básnických obrazov sa stávajú netransparentnými.

Mojmíra však nakoniec našla svoj štýl. Stačí sa držať tejto Ariadninej nite v labyrinte prvotných pokusov a vznikne kvalitná druhá zbierka. Tu mám na mysli špeciálne jej dve básne, v ktorých sa ako poetka už zrodila. Čisto subjektívne, myslím, že sa na nich dá vybudovať ďalšie básnické dielo.

V básni na strane č. 15 čítame bezchybný voľný verš:

„už viem nechať veci padnúť

     lesklé obavy

priateľstvá na predaj

     tridsiati judáši

 

už viem ako padnuté

          nechať  ležať

Zákaz zbierania!

 

keď niečo ľahko strácaš

je v tom sloboda. „

 

Tu sa autorka oprostila od niektorých chýb, zistila, „ako nechať veci padnúť“, presne tie, ktoré nepotrebuje  mať  v básni.  Tieto „zbytočnosti“ sú viditeľné hlavne v prvej desiatke básní  zbierky. Ale toto je naozaj čistý produkt.

V poslednej básni zbierky zisťujem tú istú štýlotvornú prácu so slovom, čistokrvný voľný verš  bez genitívnych metafor a gramatických združených rýmov. Cítiť z neho precíznu sebakritickú  prácu čerstvo dorastenej  uctievačky Erató, ktorá vybrúsila dobrý nápad ako briliant.

Holičstvo spomienok

 

„hovoril mi že je holič spomienok

prajete si zostrih nakrátko?

nebojte sa

spomienky znovu narastú

dnes je v ponuke aj preliv

možno zafarbiť skutočnosť

 

rozprával bez prestania

ja sa sústreďujúc 

       (cvak cvak cvak)

zvuk strieborných nožníc

šteklenie na lícach

a nitky na zemi

strihal najmä také

čo mali rozštiepené pocity

a takto sa prestrihal

až k veciam minulým

                   (ľad dych dym)

na kožu spomienky

o ktorej nevravím

len znovu zjaví sa

v tvári soľ života

a majster remesla  nehľadiac strihá

 

   

tak ako ste spokojná?

svet tiež

dnes kráti všelikde

(sen vzťah aj emócie)

nedlhé strihy sú v móde

a hlavne nerastú...

Koho baví sledovať vývoj tvorkyne cez neisté začiatky k dokonalým dielkam práve dozretej poetky, ten nech určite číta. Mám na mysli nielen nezaujatých možných kritikov ale aj ambicióznych začínajúcich veršotepcov, ktorí sa v Holičstve spomienok môžu naučiť ako sa učesať a pritom nezosmiešniť... Držím Mojmíre palce a teším sa na druhú zbieku básní čo najskôr.

text Ľudmila Balážová-Marešová

citácie básní  Mojmíra Némethová


Holičstvo spomienok
- http://casopisilegalit.wordpress.com/2014/06/01/mojmira-nemethova-holicstvo-spomienok/

Copyright:
Text © Mojmíra Némethová
Illustrations © Miroslava Vávrová
Design & Layout © Lucia Bizarretová

vydal iLeGaLiT


RECENZIE | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014