Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

10. Učiteľkin denník: Ja tým vesmírom pohnem, aj keby čo bolo!

      Jedna z najkrajších vecí, ktoré mi Wewe zverila, sú jej túžby a sny. Poznám iba pár z nich a často nad nimi premýšľam. Pre mňa boli sny v detstve dosť dôležité, potrebovala som veriť, že ma čaká v budúcnosti niečo pekné a dobré, nikoho som sa nepýtala, čo by to mohlo byť, chýbala mi láska, po tej som túžila najviac a dnes sa mi môj sen splnil. Prežívam síce popri nej neustále aj nejaké trápenie, pochybnosti, a dokonca aj stavy zúfalstva a hnev, ale vnímam lásku každou bunkou svojho tela a keby som dala niekomu zo seba všetko, čo cítim, asi by to jeden človek neuniesol.:)

      Wewe mi raz napísala: „Myslela som si, že tam, kde zapadá slnko, sa začínajú naše sny. Vlastne som asi ani na sny neverila a pokladala som ich za úplne bezvýznamné. To ty si mi ukázala ich zmysel, to ty si ma naučila snívať. Pri tebe som pochopila, aké je detstvo dôležité. To všetko so škriatkami...Naučila si ma tešiť sa z maličkostí. Všímať si tie pekné veci okolo seba....Keď budem dospelá, chcela by som vnímať svet tak ako ty. Si moja najlepšia priateľka.“

Netuším, kedy som Ťa  to Wewuška naučila, ale máš pravdu, detstvo je veľmi dôležité, to svoje som nie z vlastnej vôle prepásla, no deťom chcem povedať, aby si ho uchránili a prežívali v radosti a snoch tak dlho, ako sa len dá, aby ho nepreskakovali a neprestávali snívať o drakoch, čarodejniciach a jednorožcoch, ako o nich snívaš Ty. Vnímaš svet oveľa zaujímavejšie ako ja, dokážeš potešiť ľudí tak jednoducho a pritom neuveriteľne ako nijaká víla v rozprávke. Dokázala si vrátiť späť čas a darovala si mi kúsok toho, o čom som si myslela, že sa už nikdy nevráti. Chceš byť ako ja a ja sa snažím byť ako ty :)

      Viem, že snívaš o obraze, ktorý si raz namaľuješ, bude na ňom obrovská lúka s kvetmi, bude sa na nej pásť jednorožec, tiecť potôčik, nad tou nádherou sa bude klenúť dúha a vždy, keď Ti bude smutno, sa na ten obraz pozrieš a predstavíš si, že sa na tej lúke točíš a preháňaš ako vietor. Vždy, keď započujem, čo si niekto praje, mám nesmiernu túžbu splniť mu ju, aj keď je to úplne cudzí človek, čo ty pravdaže nie si. Malé splnené túžby robia život zázračným, aj keď on je takým aj bez toho, no krajšie sa prežíva s úsmevom na tvári. Verte mi, preplakala som mnoho dní a nocí a už nechcem viac. Preto sa snažím usmievať a robiť radosť ostatným.

      Moja malá Wewuška mi rozprávala aj o svojej predstave o živote, túži bývať ako jednoduchá žena na vidieku, kdesi pri lese, kde by mala chalúpku a svoje zvieratká, kde by sa mohla preháňať na koni a pásť husi. Vraj kedysi s mamou na prechádzke stretli jednu pani v kroji, ktorá sedela na priedomí a okolo nej sa túlalo veľa zvierat, niektoré z nich pohladila a mala na tvári spokojný výraz, ako z rozprávky „Princezná ze mlejna“, ktorú si Wewe tak obľúbila. Ja som zase kedysi verila, že vo svojom živote občas stretávame svoje staršie Ja, aby sme vedeli, čo chceme a čo nie a mali šancu to zmeniť. Možno aj ona v tejto žene zazrela svoju túžbu a verím, že za ňou pôjde.

      Našim posledným spoločným snom je starať sa o chrobuľka. Wewe si plánuje, že ho bude počas letných dní kočíkovať, že sa naučí prebaľovať ho a že nad ním bude bdieť ako strážny anjel a všetko mu ukazovať. Ako jeho staršia sestra. Ani netuší, ako veľmi si prajem ja, aby to bola pravda a ako veľmi sa bojím, že ma život zase poučí a uprie mi túto radosť, pretože to, o čom som snívala, sa mi už splnilo. No splnením jedného sna sa predsa život nekončí, všakže? Pred očami sa mi občas mihne obrázok, pri ktorom chrobuľka kojím,  držím ho v náručí a on spokojne so zatvorenými očkami saje mliečko a nič na svete ho netrápi.

     Nezvyknem si veľmi osvojovať frázy iných ľudí, no verím  (ako vraj ktosi povedal), že ak si niečo skutočne úprimne želáte, celý vesmír sa spojí a splní sa vám to. Nezabúdajte na to a ja tým vesmírom pohnem, aj keby čo bolo!

© Dionea


SERIÁLY | stály odkaz

Komentáre

  1. Diuš...
    ty s vesmírom nielen pohneš, ale s ním aj zatočíš... ((-:
    publikované: 28.01.2009 11:28:32 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Diuška, to je presne to čo sa deje
    v blízkosti detí, ak ich miluješ ony to cítia a dajú Ti svoju energiu a ukážu svet ich očami ešte nezahmlenými problémom a to Ti Wewe dáva, Ty jej dávaš priateľstvo, berieš ju ako seberovnú ako človeka , nie ako dieťa, nedávaš jej pocit nadradenosti, to čo dospeláci radi robia a často a ona za to dáva Tebe svoju lásku, skvelý vzťah, skvelý... chrobuľko bude v úžasných rukách, šťastné bábo je to už teraz, a pohneš vesmírom ? Však už si pohla, si šťastná, máš manžela, máš priateľku, máš lásku.. vesmír Ti už patrí, je Tvoj, už stačí len nedať si ho vziať... drž sa a pozdravujem rodinku aj Wewe...Diuška si úžasná osobnosť... ;-)
    publikované: 28.01.2009 13:22:26 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. diuška
    keď chceš pohnúť vesmírom, musíš mať pevný bod na zemi, aby si sa mohla zaprieť. Ty ten pevný bod máš - rodinu. Verím, že to dokážeš...
    publikované: 28.01.2009 15:48:45 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :)
    mam Ta velmi rada, to uzasne dievcatko v Tebe, cisty pohlad , uprimny usmev, upokojujuci hlas , bohatu "slncovu hrivu"... Si typ cloveka, ktory posobi na svoje okolie velmi prijemne. Dokazes pocuvat srdieckom. Wewe ma velke stastie, i ked...museli ste sa stretnut, ste si velmi podobne, nielen vizualne, ale aj premyslanim, postojom k zivotu, svetu ako takemu... davate si navzajom velmi vela...verim, ze niekedy Vas stretnem s kociarikom, usmievajucim sa Chrobulkom v nom , kvietkami vo vlasoch a slnieckom v ociach...
    publikované: 28.01.2009 16:10:01 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ahojček :) UŽ JE TO TU!!!
    prepáčte, že som sa neozvala skôr, som akási utlmená, aj som si pospala a potom chcela dať vedieť priateľom, vám, čo a ako dopadlo :)

    takže je v poriadku, nemáme downa, len nejakú rodovú inverziu, čo neviem, čo presne znamená (aj keď som sa pýtala), ale je mi to fuk, už sa nechcem báť a dnes budem konečne bez strachu zaspávať :) ach

    lasky :) tak sa podarilo a vesmírom sme pohli, ale nie ja sama, ale spolu s vami, ďakujem VŠETKÝM, ktorí na mňa tak pekne mysleli a povzbudzovali ma :) ste pokladíky a ide mi srdiečko puknúť od toľkého šťastia :)))

    zaruška :) si na mňa veľmi milá, aj mužíček mi hovorí, že si vybral skvelú manželku a dobrú mamu pre svoje detičky (aj on preháňa heh), len on vie, čo všetko mám za sebou a že nie som taká bezchybná, ako ma vnímate, ale na druhej strane sa veľmi teším, že cítite, to, čo je na mne dobré :) zajtra ma wewe chce niekam zobrať, juj, už sa neviem dočkať :)) aj tvojej rodinke posielam objatie a veľké ĎAKUJEM :*

    matahari :) veru mám, je ich dokonca niekoľko, a do tej rodiny nepatria len manžel a malý :) ďakujem vám!

    hanuľkaaaa :)) ja mám pocit, že nič neviem, že nemám žiadny presný postoj k životu, akokeby sa všetko rodilo v momente, kedy to vyslovím, urobím, akoby som bola na mori, kde sa všetko môže zmeniť a aj moje myšlienky...no aj tak je pár vecí, ktoré si nadovšetko vážim a milujem :) ďakujem ti a rada ťa u nás uvidím, budeš sa prechádzať s nami ;) ty vieš, že si ako my dve s wewe :) mám ťa rada :*

    ozi a už vieme, čo to bude xi xi :D hádajte, kto vyhral?

    pekný večer všetkým :)

    publikované: 28.01.2009 21:33:10 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ahoj mamina Diuška, blahoželám..
    teším sa s Tebou, som rada, že je všetko v poriadku, cítila som, že to bude fajn, tak chrobuľko je chrobuľko, viem to, a nepoviem odkiaľ.. :-))
    Dia, nepoznám Ťa osobne ale mám pocit, že si skvelá ženská, tak sa tomu nebráň, vychutnaj si to.. :-))) dobrú noc celej rodinke a chrobuľkovi nech mamina rozprávku prečíta..Zdraví aj Motorkár a teší sa tiež.. :-))
    publikované: 28.01.2009 22:01:14 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. :)) ďakujeme zaruškovci motorkárovci ;)
    sladké cukrové sníčky prajeme, aj chrobuľkooo :P
    publikované: 28.01.2009 22:03:26 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. hlbave srdiecko diuska :)
    nebola som tu 100 rokov a toto je moj prvy precitany clanok po dlhom case. Neuveritelne potesil a este stale sa usmievam ;) Gratulujem Chrobulkovi k perfektnej mamine, on asi vedel co si ma zelat a cely vesmir mu pomohol ;)
    publikované: 28.01.2009 22:29:37 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Pekný večer Diuška :))
    Viem, že už dávno spíš, ale musím sa Ti poďakovať za ten neuveriteľne hrejivý zážitok, ktorý cítim po prečítaní tvojho článku .Píšeš prekrásne úprimne , prirodzene ...a dávaj si pozor aj na seba aj na Chrobulka :))
    publikované: 28.01.2009 22:43:57 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. velmi som dufala, ze bude happy end, aj som to citila...
    Konecne nejaka priazniva sprava zo sveta, Dionea:DDD
    publikované: 29.01.2009 00:29:42 | autor: cokomilka bookzinova (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ďakujeeem :)
    ste milí :)) dnes som rozdala vysvedčenia, dostala darčeky a jeden najvčší od wewušky pri čajíku a sušienkach, bohužiaľ som zase chytila nejaký vírus a mám červený nos a iné nepríjemnosti, ale aj osobného lekára, ktorý ma vykuríruje, až budem plakať heh...

    pekný večer vám prajem :)
    publikované: 29.01.2009 18:13:09 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014