Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cyberpunkové orgie - Bruce Sterling to vidí ináč

3.časť.

                                                   

Leggy Starlitz je novela. Má tri časti. Prvá - "Hollywoodský Kreml"  pojednáva o tom, ako sa Leggy Starlitz sťa zamestnanec pozemného personálu letiska a člen azerbajdžanskej mafie pričiňuje o zdarný rozklad ekonomiky sovietskeho Azerbajdžanu. Táto časť príbehu nemá žiadnu zápletku. Na konci sa tak trošku symbolicky Leggy vyvŕši na manželke predsedu sovietu ale inak žiadna akcia, ktorá by nasvedčovala tomu, že tu máme do činenia s cyberpunkovým príbehom. Politično z toho trčí hodne okato, no reálie starého Sajúzu už stratili aktuálnosť a pikantné nie sú ani pre farmára na strednom západe USA.

Citát: " Měl bys vidět dnešní Kábul, soudruhu. Je to sice pořád hnusná středověká díra, ale kam se otočíš, tam postávaj kurvy a chmatáci, najdeš tam všechny druhy malých kapitalistú! Tahají tě za rukáv a nabízejí pašovaný zápaďacký zboží, který doma neseženeš. Dokonce i mudžahedíni zahazujou ty svoje americké pušky a snaží se nám prodat mejdlo a aspirin. Když teď máme odejít, všichni zkoušej urvat, co se dá. Zoufale si chceme dát posledního loka kokakoly, než afghánské dobrodružství skončí."  Koniec citátu.

Ak uvážim, že "Hollywood Kremlin" vyšiel prvý krát časopisecky v októbri 1990, mal BS vcelku čerstvé informácie o realite a skutočnom vplyve afgánskej vojny na ekonomické a politické chovanie Rusov.

Zriedkavými scifistickými momentami celej poviedky je výpoveď sfetovanej manželky predsedu najvyššieho sovietu Azerbajdžanu Tamary Achmedovny. Pod vplyvom hašišu tára o zvláštnych technických schopnostiach Leggyho, no táto nepochopiteľná vlastnosť nie je dovysvetlená a nie je cyberpunkovo dokreslená. Druhým, tiež nedovysvetleným CP-trikom je doznanie Leggyho, že nie je viditeľný v kamerách a zrkadlách... Tieto legitímne sci-fi finty sú v tomto žánri prirodzené avšak tu nemajú žiadnu logickú náväznosť a účel. Treba mať s BS trpezlivosť, príbeh pokračuje...

...druhou časťou poviedky "Múže se chodit po trati?". Náš Leggy sa ocitá naspäť vo vlasti v úlohe mechanika a šoféra dodávky matky svojej dcéry a jej kamarátky. Križujú juh USA a sofistikovane hackujú telefonické pripojenia. Privyrábajú si predajom pašovanej antikoncepcie a nechávajú sa prenasledovať občianskym protipotratovým hnutím... Táto časť opäť nemá zjavnú zápletku, ktorá by niesla nejaké závažné posolstvo. Až na to, že Leggyho technické schopnosti vŕtajú v hlave zúčastneným dámam...

Na jej konci sa Leggy pripája k veľmi učenlivej štvorici mladých Japoniek ...

...A máme tu tretiu a poslednú časť s názvom "Šakalík". Tu sa BS utrhol a vymyslel dokonca aj zápletku... Leggy príde do Estónska po rozpade ZSSR, stretáva sa tam s medzinárodným teroristom veľkého formátu Rafom a rozbieha pod krytím jednaní o odpredaji autorských práv na akési logo teroristickú akciu so zámerom ovládnuť Alandské ostrovy v Baltickom mori. Trio veľký mechanik Leggy, terorista Raf a plukovník Chochlov robia štátny prevrat. Je to vcelku zábavné aj napínavé, písané dobrým Sterlingovským jazykom, čitateľ nemá šancu vydýchnuť si a chvíľu sa ponudiť v nejakej teroristickej bunke alebo hackerskom bare, pretože dej cvála rýchlejšie než čitateľ stihne vymyslieť vlastnú predpoveď príbehu. Na konci opäť málo vysvetlená zrejme scifistická akcia. Leggy v strede Baltiku robí kotrmelec do vody aby doplával...kam? žeby do Japonska?

Teraz nasleduje veľká chvála. Bruce Sterling je natoľko dobrý rozprávač, že napriek absencii napínavej zápletky dostane čitateľa do tranzu, z ktorého sa vymotá až keď sa chce Sterlingovej spisovateľskej zručnosti. Sterling nepotrebuje napínavé zatajovania, hru na mačku a myš, neobvyklé spôsoby zabíjania, nové civilizácie, poprípade vznik ďalších pohlaví...

Leggy Starlitz je potrebný i potom, čo sa Sajúz respúblik nerušímych pred dvadsiatimi rokmi roztrieštil na kopu impotentných štátnych útvarov. Je to profil univerzálneho človeka, ktorý sa zapojil do svetového biznisu aby ovplyvnil chod vecí na ďalšie desaťročia a bohvie, možno má vážne mimozemský pôvod, veď ktože by si išiel zaplávať do centra Baltu, ktože by chránil ženy odsúdené na prostitúciu... na konci, napodiv, musím čítať Leggyho ako múdreho dobrodincu poučeného komunizmom.

Poviedka "Taklamakan" je naproti pašerákovi a hackerovi Leggymu iný tanier polievky. Je to plnokrvná cyberpunková dráma s napínavým dejom, vyššie spomenutými novými civilizáciami, onakvejšími robotmi a horolezeckým materiálom od výmyslu sveta. Odohráva sa zrejme niekedy na konci tretieho tisícročia. Obľúbený Sterlingov geopolitický formát troch veľmocí okorenený bitkami s robotmi, lezením dnu a von z dutiny vyhĺbenej podzemným atómovým výbuchom sa končí dobre...temer.

Formálne patrí k vrcholu Sterlingovej tvorby. A takisto k vrcholu svetového cyberpunku.

Ak mám zhodnotiť prvé štyri časti výberu, najnaj je z nich "Opravář kol". Nie je tak napínavý ako "Taklamakan", avšak obsahuje všetky základné charakteristiky cyberpunku, čo sa nedá povedať o každom jeho výtvore, čím poskytuje dokonalý pôžitok z napätia, mechanistického a technologického vyblbnutia sa a prekvapenie na konci...Príjemné čítanie.

                                      

       


 

 

 


Poznámky o prečítanom | stály odkaz

Komentáre

  1. Čoko, ja tento
    žáner nežerem ako ty, ale tvoje poznámky sa mi dobre čítajú :-) O_ô
    publikované: 24.06.2009 19:41:08 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ahoj Dere, a fantasy necitas?
    skus, uvidis, ...som ti uz radila...
    :D
    a dík, že si sem zavítala.
    publikované: 24.06.2009 19:59:32 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. práve, že čítam, Čoko :-)
    len nie a nie dočítať :-) O_ô
    publikované: 24.06.2009 20:09:14 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  4. hmm,
    ..noo..))..
    publikované: 25.06.2009 12:37:24 | autor: lusila (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014