Bookzin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Japonské umenie Haiga

esej

                                    俳画

Haiga je umelecký žáner japonskej kresby založený na estetike haikai, z ktorej sa haiku – poézia derivuje, a ktorú  sprevádzajú verše. Umenie haiga je trojjednota elementov maľby, kaligrafického písma a poézie. Spolu tvoria umelecké dielko.  Haiga bola založená na jednoduchom ale často hlbokom pozorovaní každodenného diania. Obe, haiku aj obraz sa tvorili tým istým štetcom a atramentom. Názov haiga bol vytvorený zo slov hai-časť haiku a ga-maľba.

Haiga má svoju predchodkyňu, je ňou čínske umenie trinásteho storočia  Bunjinga. Umenie Bunjinga si adoptovala spoločenská trieda samurajov, pre ktorú sa stala Bunjinga a či haiga spoznávacím znamením jednotlivých rodov. Haiga bola teda importovaná z Číny  a ovplyvnila a obohatila  aj západné umenie, avšak prijala japonské znaky kaligrafie a zrejme i poéziu haiku odvodenú zo staršieho japonského poetického útvaru  renga*.

Dnes rozoznávame vyššie spomenutú tradičnú haigu a modernú haigu komponovanú za pomoci digitálneho obrazu alebo fotografie s veršami haiku . Moderná japonská haiga sa podobá viac haige tvorenej súčasníkmi v západnej civilizácii. Ovplyvnila štýl  tvorby manga. /komiks/

Najtradičnejšia haiga je zložená z klasickej japonskej haiku zapísanej kaligrafickým písmom a kresby, ktorá formálne dodržiava kánon Zenovej kresby, kánon školy Ótsu-e /nanga-tradície/alebo  Kanó-školy.

Zenový krúžok Ensó – zenová kresba má spoločný zaužívaný kánon, ktorým je na kresbách a vo veršoch mesiac. Kresba je  romantická témou aj tvarom.

Iná škola pochádzajúca z okruhu Mount Fuji je reprezentovaná  jednoduchým elegantným štýlom kresby s minimom ťahov štetcom.

Zakladateľom haiga bol Nonoguchi Ryúho/1595-1669/. Prvý spojil kaligrafický zápis haiku s kresbou, bol autorom oboch. Táto veta je obvyklá vo všetkých opisoch haigy, ktoré majú japonský zdroj. Preto môžeme špekulovať, do akej miery ovplynila čínska Bunjinga japonskú haiku. Ja sa prikláňam k názoru, že inšpirátívnym zdrojom haiga boli práve čínske obrázky na bambuse doplnené veršami.

V umení haiga sa ustálil kánon vzťahu kresby a verša. Ga môže inšpirovať haidžina k napísaniu haiku alebo naopak, verše môžu inšpirovať maliara. Vzťah medzi haikai a ga nemusí byť priamočiary. Maľba môže byť v kontrapunkte s veršami. Avšak musia mať jasne rozoznateľnú spoločnú tému.

Verše haiku mávali humornú pointu. To spôsobovalo, že kresba mohla byť tiež humorná alebo ironická. Všetko toto sa ovšem deje v hraniciach kánonu haiku, ktorým je trojveršie tvorené slabikami v číselnom pomere 5-7-5 so zavádzacím slovným spojením kigo a deliacim slovom kireji na konci slohy haikai /pôvodne hokka/.  Slovo haikai je v japončine v jednotnom čísle, haiku je v množnom.

Haiga tradičná bola nakreslená a napísaná na hodvábe alebo lacnejšom papieri a priviazaná ku dvom tyčkám bambusu a lebo iného materiálu. Takto zostrojené maľby sa dali zrolovať alebo nechať zavesené na stene. Moderné artefakty sú vytvorené na rôznych materiáloch, môžu byť fotografie, maľby, virtuálne kompozície z obrázkov a fotografií spolu s haiku.

Snažím sa nájsť pendant a či ekvivalent haigy v slovenskom umení. Bohužiaľ žiadny nenachádzam, možno by mohli byť ilustrácie k jednotlivým básňam. Napadlo mi, že veľmi podobné kompozície vyšívali naše staré matky na textil ako obrázky s nápismi a vešali si ich do kuchyne na stenu alebo nad diván v obývačke.


Haiga je umenie s budúcnosťou, pretože krásne  ladí s potrebou moderného človeka podávať informáciu i v umení stručne a rýchlo.  Haiga toto napĺňa dokonale.


V budúcom pokračovaní sa budem zaoberať modernou haigou.

čokomilka 

 


* Renga - Japonská reťazová báseň. Bola obľúbená v období Kamakura a Muromači. Skladala sa z 50 až 100 strof
a túto lyrickú sekvenciu komponovali vždy dvaja alebo viacerí básnici. Prvá strofa bola fixovaná na určité ročné obdobie
a volala sa hokka. Z nej vzniklo haikai alebo haiku. Hoci vznikla na cisárskom dvore, neskôr sa rozšírila medzi ľud a stala sa veľmi populárnou. Vrchol dokonalosti dosiahla v 15.storočí.

    II.časť:Plyšový medvedík versus slimák na hore Fudži       

©čokomilka


Experimentálna dielňa-Haiga, haiku | stály odkaz

Komentáre

  1. oni to tí japonci
    proste umnějí...:-)
    publikované: 25.04.2009 15:27:59 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. coko,
    vystihla si to, krasne vysivane versovane nastenky...;))
    publikované: 25.04.2009 16:12:18 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Zaujimavy prispevok
    zase som sa nieco nove dozvedela ...
    publikované: 25.04.2009 18:30:25 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. .
    zaujimave, paci sa mi co ta napadlo s tym vysivanim .
    dal man haiga je aj Capkova pes a macka ;)
    publikované: 25.04.2009 21:49:37 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ďakujem vám za záujem :D sygon, dečky našich starých mám
    obsahovali všetky tri elementy haigy:D a druhý riadok tvojho komentu mi nedocvakol, "dal man haiga...."
    publikované: 25.04.2009 22:43:57 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :DD
    pardon, mam dlhe nechty a i tak ja mam asi tu poruchu, musim si vyslovovat pismenka jak idu za sebou L:D
    ze dľa mňa je aj Capkova...
    :D
    publikované: 26.04.2009 18:34:23 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014